Close

11/02/2022

Kunst en cultuur voor mensen met dementie

Kunst en Cultuur voor mensen met dementie

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. In Nederland krijgt 1 op 5 mensen de diagnose dementie (vrouwen 1: 3 en mannen 1: 7) en de meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer.

Kunst en preventie

Voor dementie is nog geen medicijn en de ziekte is helaas nog niet te voorkomen. Wel zijn er bepaalde risicofactoren bekend, zoals erfelijke factoren en bepaalde leefstijlgewoonten. Een actief brein verkleint de kans op dementie. Het is goed om je hersenen te blijven prikkelen, door afwisseling van activiteiten en door veel verschillende dingen te doen, zoals bijvoorbeeld tekenen, schilderen of muziek maken. Voldoende bewegen en het actief houden van de hersenen spelen een rol bij gezond leven. Bij beweging denk je wellicht direct aan wandelen en fietsen, maar dansen is ook een vorm van beweging. Het zorgt voor een betere doorbloeding en dat is positief.

Kunst en dementie

Kunst en cultuur kunnen een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen met dementie, omdat ze bijdragen aan zingeving, zelfvertrouwen, beleving en contact. Kunst, met name muziek, spreekt diepere gevoelslagen en herinneringen aan bij mensen met dementie. Het reactiveert en geeft hen een grote geluk beleving.

Dans, tekenen en schilderen zijn kunstvormen die mensen met dementie nog lang kunnen doen. De sociale interactie en het daarbij behorende plezier kunnen zorgen voor minder stress en meer levenslust.

Uit het Onvergetelijk-programma blijkt dat begeleid museumbezoek zorgt voor inspiratie en contact. Deelnemers kijken samen naar kunst en delen verhalen, herinneringen en ideeën met elkaar. De focus ligt op wat nog wél kan, in plaats van wat je niet meer weet of kunt.

Buitengewoon Museum Helmond

Sinds 2021 organiseert Museum Helmond de Buitengewoon Museumtour. Deze tour is speciaal ontwikkeld voor bezoekers met dementie of geheugenproblemen en hun dierbaren. In de Buitengewoon Museumtour bekijken deelnemers een klein aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan.

Kennis over de getoonde objecten is niet nodig, genieten van kunst en de persoonlijke beleving staat centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven